Stadsbestuur zoekt cultuurfunctionaris
Het stadsbestuur werft een cultuurfunctionaris (m/v) op het niveau B aan in contractueel verband. De cultuurfunctionaris biedt ondersteuning aan het diensthoofd van het cultuurcentrum bij de leiding en het beheer van de dienst cultuurbeleid. Hij of zij organiseert, coördineert en controleert alle activiteiten binnen het cultuurbeleid van de stad. Daarnaast staat de cultuurfunctionaris in voor culturele projecten en gemeenschapsvorming.

Kandidaten moeten het diploma van bachelor of van het hoger onderwijs (korte type) hebben. Solliciteren kan tot en met 5 juli 2012. Een informatiebrochure over deze vacature is te vinden op www.herentals.be/vacatures en te krijgen bij de dienst personeel in het administratief centrum.

Test alarmsirene op 5 juli
Begin juni installeerde het crisiscentrum van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken een elektronische alarmsirene op het dak van het administratief centrum. Alarmsirenes staan in de buurt van bedrijven met een hoog risico, de zogenaamde Seveso-bedrijven. Ze dienen om de bevolking te waarschuwen bij een noodsituatie. Umicore in Olen is een Seveso-bedrijf.

Op de eerste donderdag van elk trimester worden de sirenes getest. De eerstvolgende test vindt plaats op donderdag 5 juli tussen 11.45 uur en 13.15 uur. Tijdens deze test brengen de sirenes een luide huiltoon voort, gevolgd door de gesproken boodschap: ‘proefsignaal’. Dit wordt eenmaal herhaald. De hele test duurt ongeveer één minuut. Bij echt gevaar worden de huiltonen veel langer uitgestuurd.

Nieuwe snelheidszones 30-50-70
Het stadsbestuur voert een duidelijk systeem van snelheidszones in. De snelheidszone 30 geldt in woonzones en in de omgeving van scholen. De snelheidszone 50 geldt op wegen naar woonzones en smalle landbouwwegen. De snelheidszone 70 geldt op verbindingswegen en doorgangswegen. Op delen van de ring rond Herentals geldt een snelheidsbeperking van 90 kilometer per uur. De stedelijke uitvoeringsdienst plaatst de verkeersborden met de snelheidsaanduiding.

Tonnagebeperking leidt zwaar verkeer om
Het stadsbestuur voert op verschillende wegen in Herentals, Noorderwijk en Morkhoven een tonnagebeperking van 3,5 ton in voor het doorgaand verkeer. Hiermee wil het bestuur het gebruik van sluipwegen beperken en het zwaar verkeer naar de hiervoor bestemde wegen leiden. Laden en lossen is wel toegestaan. In agrarisch gebied geldt een uitzondering voor landbouwvoertuigen.

Stadsbestuur ontvangt Iris in de Lakenhal
De Herentalse zangeres Iris, Laura van den Bruel, vertegenwoordigde ons land in de halve finale van het Eurovisiesongfestival 2012. Voor deze prestatie ontvangt het stadsbestuur haar op donderdag 28 juni om 19 uur in de Lakenhal.

Nieuwe reeks Start to swim
In de zwembaden van het Netepark zijn er heel wat zwemmomenten voor trimzwemmers. Maar trimzwemmen vereist wel de nodige technische scholing. Om hieraan tegemoet te komen, organiseert het stadsbestuur dit najaar opnieuw de actie Start to swim. Deelnemers krijgen tien weken lang begeleiding, technische tips en advies van ervaren lesgevers. De lessenreeks start op dinsdag 18 september. Deelnemen kost 65 euro (met twintigbeurtenkaart) of 25 euro (zonder twintigbeurtenkaart). Inschrijven kan vanaf woensdag 5 september aan de kassa van het Netepark.

Stadsbestuur waarschuwt voor valse advertentiewerving via telefoon
Een handelaar meldde op maandag 18 juni dat hij telefonisch gecontacteerd werd door het reclamebureau XML. Dit reclamebureau zou advertenties verkopen in naam van het stadsbestuur. Het stadsbestuur heeft echter op geen moment opdracht gegeven aan deze firma (of een andere) om advertenties te werven. De ronselaar gaat echter zeer hardnekkig te werk. Het stadsbestuur raadt de handelaars aan om geen toezeggingen te doen via de telefoon, en om zeker niets te tekenen. Als u door de ronselaars gecontacteerd wordt, kunt u best contact opnemen met de lokale politiezone Neteland, tel. 014-24 42 00, info@politieneteland.be.

Aan tafel!
Van 25 september tot 8 oktober organiseert de dienst preventie samen met het Lokaal Gezondheidsoverleg (LOGO) Kempen het gezondheidsproject Aan Tafel!. Leerlingen uit het vijfde leerjaar leren hoe belangrijk het is om voldoende te bewegen en bezoeken verschillende speltafels rond het thema gezonde voeding. Elke deelnemer krijgt een stuk fruit en een kleine attentie.

150 nieuwe nadarhekken
Het stadsbestuur koopt vijftig kleine en honderd grote nadarhekken aan. De uitvoeringsdiensten gebruiken deze hekken voor het signaleren van onder meer straatfeesten, speelstraten, wegwerkzaamheden en evenementen. De nadarhekken kosten 15.967,50 euro.